Lončarstvo u Jerovcu 1
Lončarstvo u Jerovcu 2

Lončarstvo u Jerovcu

Uz zemljoradnju, stanovništvo Jerovca i okolnih sela bavilo se izradom uporabnih proizvoda od gline. Proizvodili su predmete od gline za svakodnevnu upotrebu za svoje i potrebe drugih. Nije zabilježeno kada su se točno prvi stanovnici Jerovca počeli baviti lončarstvom, ali se smatra da se radi o nekoliko stoljeća neprekinute tradicije. 

Lončarstvo u Jerovcu 3

Svoje su proizvode prodavali na sajmovima i proštenjima, ili su ih vozili na "mjenu" diljem Zagorja, Međimurja, Podravine pa do Zagreba, a prije I. svjetskog rata čak i do Beča. Na taj su način upotpunjavali skromne prihoda seljačkog domaćinstva.

Lončarstvo u Jerovcu 4
Lončarstvo u Jerovcu 5

Razvoju lončarstva u ovom području pridonijela su nalazišta kvalitetne zemlje, gline, koja se kopala na nekoliko lokacija (gliništa) u blizini naselja. Glina se nekada kopala ručno. Iskopana glina zatim se čistila i obrađivala tako da se gazila nogama i tukla drvetom kako bi bila što rahlija. Kasnije se razvio postupak čišćenja motikama kojim se glina prekapala i rahlila. Prije same obrade, glina se je u radionici još jednom posebnim srpom narezala na tanke listiće kako bi se odstranile sve primjese.

Glina se zatim obrađivala na lončarskom kolu (kolombar) gdje se iz grude zelje brzom vrtnjom izvlačenjem oblikovala glinena posuda. Lončari su kolo pokretali nogom, a ruke su im bile slobodne za modeliranje. Danas se umjesto nožnog lončarskog kola koristi električno, ali se predmeti i dalje izrađuju na isti način.

Proizvodi izrađeni na lončarskom kolu se zatim suše na zraku što može potrajati do 10 dana, slijedi završna obrada brusnim papirom i spužvom, nakon čega idu na prvo paljenje u peć za keramiku (950 °C). Nakon toga slijedi bojanje, oslikavanja i glaziranje pa još jedno paljenje u peći za keramiku (1050 °C).

Keramika Mecena

Čuvar lončarske tradicije u Jerovcu

Obitelj Kuća iz Jerovca se lončarstvom bavi već četiri generacije. Tu tradiciju danas nastavljaju kroz tradicijski obrt Keramika Mecena. Keramika Mecena bavi se izradom uporabne i ukrasne keramike iz gline na tradicionalan način, obradom gline na lončarskom kolu. Na tradiciju se oslanjamo i u asortimanu proizvoda koje danas proizvodimo pa se u našoj ponudi nalaze i tradicionalni proizvodi poput cimpleta, bidri, zdela, vajnglina, peki i slično.

Lončarstvo u Jerovcu 6
Copyright 2024 Keramika Mecena - Izrada: X-media
Povratak na vrh